informatie

Waarom BYOR?

De wereld waarin onze kinderen opgroeien wordt steeds technologischer. Om kinderen hier verantwoordelijk mee om te leren gaan is BYOR ontwikkeld. Met afval als grondstof ontwerpen, bouwen en programmeren ze zelf met de BYOR-kit robots, apparaten of interactieve kunstobjecten. Lees meer over onze missie.

Wat is BYOR | Build Your Own Robot?

BYOR | Build Your Own Robot is een set elektronica waarmee je zelf binnen no-time een robot, apparaat of kunstobject kunt bouwen. De elektronische onderdelen van de verschillende BYOR-kits zijn makkelijk te gebruiken en veelzijdig toe te passen in materialen zoals karton, hout en plastic. Gebruik gerecyclede materialen zoals oud papier, oude verpakkingen en verschillende knutselmaterialen om het bouwwerk helemaal eigen te maken. Als de creatie klaar is kan deze zelfs geprogrammeerd worden door het toevoegen van de Micro:Bit. Met BYOR leer je alles over ontwerpen, programmeren en hergebruik op de meest actieve en leuke manier! Snel aan de slag? Bekijk de mogelijkheden in onze shop.

Hoe werkt BYOR | Build Your Own Robot?

BYOR bestaat uit drie verschillende onderdelen, de input-onderdelen, de output-onderdelen en het Easyboard (brein). Aan de basis staat het brein, deze heeft een input-kant (blauwe sticker) en een output-kant (groene sticker). Aan de blauwe kant worden de input-onderdelen (blauw) aangesloten en aan de groene kant de output-onderdelen (groen). Als deze recht tegenover elkaar zijn aangesloten gaan ze op elkaar reageren. Sluit de onderdelen aan (+ een powerbank aan de Easyboard) en de electronica werkt. Zo simpel is het!Alle blauwe input-onderdelen zijn sensors, deze gaan iets waarnemen, alle groene output-onderdelen gaan iets doen. Er zijn vier verschillende input- en vier verschillende output onderdelen. Alle groene onderdelen reageren op alle blauwen, je kan dus vrij combineren!

Input onderdelen

Afstandssensor
Draaiknop
Lichtsensor
Geluidssensor


Output onderdelen

Servomotor
Stappenmotor
Buzzer
LED-lampje


De volgende stap is het vastzetten van deze onderdelen op karton of andere materialen. Dit kan gemakkelijk met splitpennen. Je kunt ook direct gaan programmeren met de micro:bit.

In onderstaande video wordt uitgelegd wat BYOR is, hoe het werkt en hoe je BYOR het beste toepast in je eigen creaties!


Zin gekregen om jouw meesterwerk te bouwen? In elk van de BYOR-kits zitten alle onderdelen om direct aan de slag te gaan. Bekijk de mogelijkheden in onze shop.Vrije vormgeving

De onderdelen van de kit kunnen makkelijk op kosteloze materialen zoals karton bevestigd worden. Met de BYOR-kit zijn kinderen dus helemaal vrij in de vormgeving van hun robot of apparaat. Wanneer er een 3D-printer of lasercutter ter beschikking is kan deze uiteraard ook (onderdelen van) de robot produceren. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, zie ook onze inspiratie-pagina.

Programmeer je eigen robot

Wanneer de standaard werking van de Easyboard niet meer voldoet of als er nieuwe functionaliteit nodig is, kan de Easyboard (brein) worden uitgebreid met de Micro:bit. Deze chip is extreem toegankelijk en dus makkelijk door kinderen zelf te programmeren in een visuele programmeertaal.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je met BYOR en micro:bit het makkelijkst programmeert.
Basiskennis van BYOR is nodig, dus bekijk eerst de video hierboven als je die nog niet gekeken hebt.


De micro:bit is als upgrade los verkrijgbaar. Bekijk alle andere mogelijkheden in onze shop.