informatie

Waarom BYOR?

De wereld waarin onze kinderen opgroeien wordt steeds technologischer. Om kinderen beter te laten begrijpen hoe deze technologie om hun heen werkt is de BYOR-kit ontworpen. De BYOR-kit stelt kinderen in staat om zelf robots of andere elektronische apparaten te ontwerpen, bouwen en programmeren.
Lees meer over onze missie.

Wat is BYOR | Build Your Own Robot?

BYOR | Build Your Own Robot is een set elektronica waarmee je zelf binnen no-time een robot, apparaat of kunstobject kunt bouwen. De elektronische onderdelen van de BYOR-kit zijn makkelijk te gebruiken en veelzijdig toe te passen in materialen zoals karton, hout en plastic. Gebruik gerecyclede materialen zoals oud papier, oude verpakkingen en verschillende knutselmaterialen om het bouwwerk helemaal eigen te maken. Als de creatie klaar is kan deze zelfs geprogrammeerd worden door het toevoegen van de Micro:Bit. Met BYOR leer je alles over ontwerpen, programmeren en hergebruik op de meest actieve en leuke manier!

Hoe werkt BYOR | Build Your Own Robot?

BYOR bestaat uit drie verschillende onderdelen, de input-onderdelen, de output-onderdelen en het Easyboard (brein). Aan de basis staat het brein, deze heeft een input-kant (blauwe sticker) en een output-kant (groene sticker). Aan de blauwe kant worden de input-onderdelen (blauw) aangesloten en aan de groene kant de output-onderdelen (groen). Als deze recht tegenover elkaar zijn aangesloten gaan ze op elkaar reageren. Sluit de onderdelen aan (+ een powerbank aan de Easyboard) en de electronica werkt. Zo simpel is het!Alle blauwe input-onderdelen zijn sensors, deze gaan iets waarnemen, alle groene output-onderdelen gaan iets doen. Er zijn vier verschillende input- en vier verschillende output onderdelen. Alle groene onderdelen reageren op alle blauwen, je kan dus vrij combineren!

Input onderdelen


Afstandssensor

Draaiknop

Lichtsensor

Geluidssensor


Output onderdelen


Servomotor

Stappenmotor

Buzzer

LED-lampjeDe volgende stap is het vastzetten van deze onderdelen op karton of andere materialen. Dit kan gemakkelijk met splitpennen. Een andere mogelijkheid kan zijn om te gaan programmeren met de micro:bit.

In onderstaande video wordt uitgelegd wat BYOR is, hoe het werkt en hoe je BYOR het beste toepast in je eigen creaties!
Vrije vormgeving

De onderdelen van de kit kunnen makkelijk op kosteloze materialen zoals karton bevestigd worden. Met de BYOR-kit zijn kinderen dus helemaal vrij in de vormgeving van hun robot of apparaat. Wanneer er een 3D-printer of lasercutter ter beschikking is kan deze uiteraard ook (onderdelen van) de robot produceren.

Programmeer je eigen robot

Wanneer de standaard werking van de Easyboard niet meer voldoet of als er nieuwe functionaliteit nodig is, kan de Easyboard (brein) worden uitgebreid met de Micro:bit. Deze chip is extreem toegankelijk en dus makkelijk door kinderen zelf te programmeren in een visuele programmeertaal.


In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je met BYOR en micro:bit het makkelijkst programmeert.
Basiskennis van BYOR is nodig, dus kijk eerst de video bij ‘wat is BYOR | Build Your Own Robot?’.