Mission Control NL 2

×

Registeren

×

Je hebt Remo de robot-aap gevangen!
Super! De aliens hebben de signalen van jouw zaklamp gezien!
De aliens willen nu graag naar huis bellen voor hulp!


Het signaal van hun radio haalt het niet naar hun thuisplaneet. Ze hebben hulp nodig.
Daarom gaan we een communicatie-schotel voor ze maken!
Volg de stappen op deze site om een schotel te bouwen!
En als je mijn robot-aapje ergens ziet, kun je hem dan eens aantikken?
Nice! Je hebt alle onderdelen al werkend.
Nu is het tijd om de ronddraaiende schotel te gaan maken!
Gelukkig is er weer een blueprint voor deze creatie, super handig!
Dit wordt een vet ding! Stuur ons zeker een filmpje als ie af is.
Ik ben benieuwd of het allemaal lukt! Laat het ons weten via het formulier hier onder!

Missie 2

ALIEN BELT NAAR HUIS
Communicatieschotel bouwen

Scroll naar beneden voor de stappen

Het plan

De aliens zenden een radiosignaal naar hun thuisplaneet. Dit signaal gaan we versterken met een communicatieschotel. Een radiosignaal bestaat uit radiogolven, die even snel gaan als de snelheid van het licht! Wil je meer weten over radiogolven: Klik dan hier(andere website).

BYOR-onderdelen van de communicatieschotel (Elektronica)

Om de aliens te kunnen helpen hun boodschap naar hun thuisplaneet te sturen gaan we een communicatieschotel bouwen. Deze gaan we maken met de Stappenmotor en de Knop (Op de achterkant van de onderdelen staat welke het zijn).


De Stappenmotor

De knop


De LED

De Afstandssensor


De eerste stap is om de onderdelen op elkaar te laten reageren. Sluit de stappenmotor recht tegenover de knop aan op het Easyboard. Het groene onderdeel aan de groene kant en het blauwe onderdeel aan de blauwe kant. Doe hetzelfde voor de LED en de Afstandssensor.
De onderdelen die elektriciteit nodig hebben noemen we de elektronica. Apparaten en robots bestaan vaak uit elektronica en mechanica. Mechanica zijn alle fysieke onderdelen die verder het apparaat opbouwen.
Zorg dat je Easyboard energie heeft (sluit dus de powerbank aan) en draai aan de knop, wat gebeurt er? Hou je hand eens voor de afstandssensor, wat gebeurd er dan? Gebeurt er niks? Zitten alle kabels wel goed in de aansluitingen? En is de powerbank opgeladen?

Bouwen met de Stappenmotor

Zoals je zult zien op de blueprint moet je voor het plaatsen van motors eerst een gat knippen waar het uitstekende deel aan de onderkant van de motor in valt.

Het aftekenen van gaten voor de motor. Deze stap is in de blueprints al voor je gedaan.

×

Voor de stappenmotor geldt dat het opzetstukje los kan. Hierdoor kun je er makkelijk onderdelen op vast zetten met splitpennen.
×

Let wel op dat je het opzetstukje weer goed op het asje van de motor duwt. Het gat is niet rond, maar heeft dezelfde vorm als het asje. Dat zorgt er voor dat de as grip heeft als deze gaat draaien en niet rond gaat zonder het opzetstukje mee te duwen.

×


Bouwen van de schotel

Gebruik de blauwdruk (blueprint) die de aliens hebben meegestuurd met de BYOR-elektronica om de communicatieschotel te maken. Als je de blueprint niet hebt dan kun je hem hier ook bestellen.


Zo gebruik je de blueprint

Net als bij de zaklamp plak je de blueprint op karton en je knipt vervolgens langs de stippellijnen. Soms is het handiger om eerst de vormen uit het papier te knippen, dan op karton te plakken en dan de vorm in het karton nogmaals uit te knippen. Vouwlijnen en de plaats van splitpennen zijn ook weer aangegeven.

Voor het bouwen van de communicatieschotel heb je naast de blueprint en de BYOR-onderdelen nog nodig: -Een schaar -Lijm -Karton -Een prikker (of een prikpen) -Splitpennen
×


×Deel je creatie met ons!

Zorg er voor dat je ingelogd bent om space-tokens te krijgen!

Log in

Upload een video van je creatie en stuur ons de link!

Je kan je creatie ook op social media zetten en @byorcraft taggen!

    Jouw gebruikersnaam

    Link naar je video

    GebruikYoutube, Vimeo of social media!
    Overslaan